Oktober

Mörk jordhumla på kransveronika.

Oktober


Nu går säsongen verkligen mot sitt slut och i oktober slutar de allra flesta bin att flyga. Fortsatt går det dock att se ganska många arter, även om individrikedomen förstås inte går att jämföra med månaderna som passerats. Vädret spelar säkert en stor roll också, vissa oktobermånade kan vara rejält kalla och inte sällan får vi till och med lite snö.


Det är få växter hos mig som börjar blomma i oktober, men några, som drakmynta, höstaster och höstkrokus, gör det. Viktigare för de fortsatt flygande bina är nog ändå de växter som började blomma tidigare och fortfarande gör så, som fingerborgsblomma, gyllenlack, kransveronika, kärleksört och höstanemon. En del bra biväxter kan också återkomma med en andra blomning nu, inte minst jordviva. I alla dessa nämnda växter ser jag särskilt humlor under oktober, men de blir snabbt färre ju närmare november vi  kommer.

Gjorde du inte det i september kan du fortsatt sätta lökar och knölar av olika slag. Ett tips är att märka ut var du gör det, för det är lättare än du tror att glömma bort precis var de grävts ner, de syns ju inte förrän om ett drygt halvår.

Kanske viktigare nu än blommande växter är dock att hjälpa humlorna klara vintern. Löven har börjat falla, så passa på att räfsa ihop högar och låt ligga på skyddade platser.  Humledrottningarna använder lövhögar, komposter och liknande för sin övervintring. Ju fler olika möjligheter för övervintring, desto fler drottningar kommer du att ha flygande när våren anländer. Långt många fler djur gynnas av lövhögar och liknande, som igelkottar och salamandrar, som också övervintrar i sådana skrymslen.

Några bin som flyger i oktober

Hedsmalbi, mörk jordhumla, metallsmalbi, ängsbandbi,
småsmalbi, honungsbi, mysksmalbi, fibblesmalbi,
åkerhumla, stensnylthumla.

Några växter som blommar i oktober

Drakmynta, fingerborgsblomma, gul nunneört, gyllenlack,
höstanemon, höstaster, höstkrokus, jordviva, kaprifol, kransveronika, kärleksört.

Salamander

Salamandrar gynnas också av insatser för humledrottningar.

Drakmynta

Drakmynta börjar blomma under andra halvan av oktober.