Mars

Mars


Redan varma dagar i februari kan man vissa år se tidiga bin som stenhumla, men de utgörs av undantag och förhoppningsvis hittar de tillbaka till en bra övervintringsplats för att några veckor senare ge sig ut på allvar. Mars månad är lömsk för bina då vintern trots varma, soliga dagar hela tiden luskar runt hörnet och nätterna kan vara rejält kalla. Det kan också vara mycket stora skillnader mellan åren. Mars 2018 var ovanligt kall och snörik. Knappast något bi var ute och flög då. Mars 2019 var raka motsatsen medan 2020 började mycket milt med mycket som blommade ovanligt tidigt. Bakslag mot slutet av månaden slog dock tillbaka och kanske kan 2021 bjuda på något liknande? Då sågs det både tambin och humlor redan i februari. Mars månad måste ses som en smygstart på den egentliga säsongen med väldigt olika förutsättningar från år till år.


När jag flyttade in i oktober 2016 hade jag förstås ingen aning om vad som fanns på tomten. När första våren kom visade det sig vara nästan noll. Lite snödroppar, krokusar och vårstjärnor bara. Sedan dess har jag satt några tusen lökar, dels av de tre nämnda men också av exempelvis pärlhyacint och vintergäck. Tanken är att det på sikt ska finnas drivor av dessa ”överallt” på tomten.

Vad jag inte visste i början var att det finns krokusar som är sterila. Det innebär att de inte producerar vare sig nektar eller pollen, och därför inte är till gagn för bina. Lyckligtvis satte jag inte så många sådana, men några av den sterila sorten Ruby Giant slank med.

Två andra tidigt blommande arter som bina gillar är jordviva och julros. Den senare börjar blomma i november och gör sedan så en bit in på våren, åtminstone till april. De är ganska dyra att köpa när de blommar som bäst. Vänta till slutet av blomningen så säljs de billigt. Plantera ut dem i trädgården och njut av nästa säsongs blomning istället.

Jordviva fanns tidigare vildväxande i Sverige men idag finns den ”vilt” enbart som trädgårdsutkast eller som kvarstående på ödetomter och liknande. De som finns i handeln kan ha vilken färg som helst men den vilda är gul. Oavsett så är det en växt som uppskattas mycket av bin och den blommar både tidigt och sent.

Tänk på att välja sorter av jordviva med öppna blommor då fyllda sorter gör att bina har svårt att komma åt blommorna. Detta gäller generellt, det finns många sorter i handeln med fyllda blommor, som rosor, pioner, stockrosor med flera.


I mars börjar jag inomhus så biväxter som måste förkultiveras innan de senare planteras ut, som stockros, oxtunga, lejongap, temynta och blomstertobak.


Förbered bihotell

Innan bina börjar flyga kan du bygga bihotell och placera ut på din tomt. Har du ett redan kan du fylla på det med stänglar, lera, tegelstenar med hål i etc: endast fantasin sätter egentligen gränserna. Traditionsenligt rekommenderas stänglar av vass och bambu, men jag har fyllt upp mitt med parkslide och blomsterlupin: någon nytta ska man väl ha av traktens invasiva arter.

Några bin som flyger i mars 

Mörk jordhumla, vårpälsbi, honungsbi, sälgsandbi, videsandbi, hushumla, glödsandbi, vårsandbi, stenhumla, spetssandbi, vårsidenbi, ljus jordhumla, ängshumla, gyllensandbi, småsandbi.

Några växter som blommar i mars 

Blåstjärna/scilla, jordviva, julros, krokus, pärlhyacint, snödroppar, sälg (tidiga vårar), vintergäck. 

Snödroppar blommar för fullt i mars. Jordviva kan börja blomma då men de flesta av mina börjar i april och blommar sedan länge. Vissa år sker en andra blomning i oktober-december.

Rören ska vara stoppade i ena ändan och öppna i andra. Hålens diameter ska variera då olika arter söker olika storlekar. 3–12 mm brukar rekommenderas, och de ska vara 5–10 cm djupa. Bin som letar efter rör av detta slag för att lägga ägg i använder naturligt hål som andra insekter gjort. I väl fungerande, naturliga ekosystem finns det gott om sådana, men åtminstone i trädgårdar kan det vara ont om dem. Därför hjälper man bina på traven genom att att hjälpa dem på detta sätt.

Mitt hotell står nog lite dåligt, inte tillräckligt mycket sol, tror jag, för det har inte blivit så använt av traktens bin. Samtidigt finns det i omgivningarna och i min trädgård gott om naturliga boplatser, så hotellet kanske inte behövs?

Jag har också gått loss med borrmaskin i döda träd och grenar så möjligheterna för de arter som vill ha sådana håligheter här lider ingen brist på dem. Det ska dock sägas att det inte är särskilt många av landets arter av bin som lägger ägg i rörliknande hål, desto fler finns det som vill ha andra möjligheter. En lagom dos av ”skräpighet”, eller som jag ser det, naturlighet, gynnar många arter. Därför låter jag fallna löv ligga i högar lite här och där, och låter det finnas bara fläckar med grus eller sand mellan stenar. En annan sak jag gjort är att gräva skärningar i en del sandiga eller grusiga slänter. Det räcker med 20–30 cm branta sådana för att bin ska gräva sig in där.

När de förra ägarna gjorde om dräneringen la de stora stenar i en stor hög och sand i en annan. Det är både jag och bina glada för! Stenhögen har fått bli ett stenparti med kryddväxter och skrymslen att bygga bo i. Sanden har fått ligga kvar och bilda sandbädd. Många arter gynnas av det och det är enkelt att själv skapa en sådan. Tänk på att den måste vara 30 cm djup eller mer, och sanden får inte vara för finkorning för då håller den inte ihop när de gräver.


Mitt bihotell

Mitt insektshotell under byggnad 2018. Det är en gammal Billybokhylla som på det här sättet fått nytt liv. Taket skjuter ut över och skyddar mot regn. En del av vedklabbarna borrade jag i redan 2017 och de kan man se är bebodda. Sedan bilden togs har det fyllts på med rör av olika slag. Nästa projekt blir att skaffa lera som ska få torka och på så sätt ge möjlighet för de arter som vill ha det som bounderlag. 

Pärlhyacint

Drottning av mörk jordhumla på pärlhyacint.