November-februari
Mörk jordhumla

Mörk jordhumla på krokus.

November-februari


Bina såväl som växterna går nu i dvala eller dör. En del bin kan förvisso ses i november men fynd i december och januari är mycket sällsynta. Årets sista bin består antingen av den sista spillran av överlevande arbetare eller humledrottningar som letar efter övervintringsplatser. Under november har jag milda höstar sett de sista bina på blommande oktoberstormhatt, höstkrokus, julros samt blomster- och narcisstobak.


Bortsett från enstaka bin som kan väckas av ovanligt varma vinterdagar eller störas i sin övervintringsplats, så brukar de allra första bina för året ses i slutet av februari. Detta inträffar åtminstone de vårar då det är så pass varmt att det är något som blommar. Det är dock få individer på vingarna så räkna aldrig med att se bin så tidigt.


I februari är det inte mycket som blommar de år det är kallt med snö och is, men då vaknar heller inte bina. Andra år kan lökväxter som snökrokusar och snödroppar blomma, liksom andra växter som dvärgcyklamen, julros och våriris. I sydlänta lägen kan bina om de har tur hitta blommande lungört eller vivor.


Under senhösten och vintern kan du lägga tid på att planera för våren. Bläddra i frökataloger, skaffa inspiration från olika håll och planera vad och var du ska plantera och så framöver. Vintern är en tid för sådder. I januari börjar jag inomhus så biväxter som måste förkultiveras innan de senare planteras ut, som jättevädd, stockros, stjärnflocka, röd snokört, oxtunga och strålöga. I februari är det dags för exempelvis lejonsvans, temynta, tjärblomster, pipört, anisisop och tobak av olika slag. Tobak är en av få ettåriga växter jag fortsatt sätter varje år. Både blomstertobak och narcisstobak producerar enorma mängder frön som är enkla att samla in. Blomstertobaken blommar konstant hela säsongen till långt in på hösten, narcisstobaken (liknar stor blomstertobak) börjar senare men håller på tills det blir frost. Båda lockar pollinatörer, inte minst nattfjärilar. Nästa vinter ska jag testa att övervintra narcisstobak då de ofta ser fräscha ut även efter första snöfallen.


I januari är det också läge att så chili. Både chili och en del andra växter som anses som ettåriga, t ex lejongap, kan övervintras för en tidigare blomning året därpå. Mina chiliplantor får stå med olivträd och pelargoner inomhus. Någon chili brukar dö men de som överlever kan man få att blomma redan under vintern. Mina krukor med lejongap övervintras tillsammans med gyllenlack och sabelliljor med flera både i uterummet och i källaren. Samtliga av mina lejongap har överlevt på detta sätt så jag har helt slutat så nya.


I november är det inte för sent att i Skåne sätta lökar – tulpaner kan sättas även i december. Så fort snödropparna börjat blomma över under vårvintern kan du börja lyfta och dela på dem. 


Under vintern kan man snickra holkar, bygga bihotell, borra hål i stammar (se Mars) och fundera på olika andra sätt att underlätta för exempelvis humlor att bygga bon (se April). Är det barmark kan man gräva ”skärningar” för att skapa fina möjligheter för sandbin. Jag har naturligt förekommande sandiga partier i trädgården, genom att med en spade ”tvära av” sluttningar har jag blottat bar sand och jord. ”Skärningarna” som jag gjort är endast 15–20 cm höga, men det räcker uppenbarligen långt: i dessa återkommer varje vår flera arter sandbin. Det här är en av de enklaste åtgärderna jag gjort som verkligen gett effekt!


Bin som har rapporterats i november

Gräshumla, haghumla, honungsbi, mörk jordhumla, stenhumla, trädgårdshumla, åkerhumla.


Bin som har rapporterats i februari

Gyllensandbi, honungsbi, mörk jordhumla, vårpälsbi.

Några växter som kan blommar i februari

Lungört, trädgårdsviva, julros, krokusar, snödroppar, våriris, vårljung, dvärgcyklamen, tibast.

Snödroppar blommar i Skåne ofta redan från januari, här bild från februari hos mig.

Salamander

Hushumla på krokus.

Drakmynta

En av mina ”skärningar” på 15–20 cm där videsandbi, vårsandbi m fl arter bygger bo.