Augusti
Ljus jordhumla

Tandsandbi på gullris.

Augusti


Augusti är fortsatt en sommarmånad med prunkande, överdådig blomning. Några växter som blommar eller fortsätter att blomma och som jag inte redan skrivit om är olika blåklockor, höstanemon, höstaster, röd solhatt, stockros och ljung.

 

Det finns en uppsjö arter blåklockor, både vilt och i handeln, prova sätta några olika då de inte blommar samtidigt. Stor blåklocka exempelvis finns både som vit och blå och är en traditionell torparväxt i Sverige. Den finns både som vild och att köpa i handeln. Blåklockor lockar inte bara födosökande bin utan utgör även en övernattningsplats och skydd för regn. Gör det till en vana att titta in i dina blåklocksblommor och du kan se bin där dygnet runt.

 

En annan vild växt som attraherar bin är ljung, vilket är praktiskt då många älskar att skaffa ljung under sensommar och höst på grund av dess bjärta färger och sena blomning. Själv försöker jag gynna ljung på tomten men har också såväl köpt som fått ljungplantor av andra. I denna trädgårdskalender ligger fokus på bin, men självklart gynnas massor av andra insekter av växterna i trädgården. Det gäller inte minst fjärilar, som under augusti är mer rikliga än annars under sommaren.

Några bin som flyger i augusti

Rödtoppebi, praktbyxbi, bronssmalbi, metallsmalbi, ängsbandbi, hedsidenbi, ljungsidenbi, gårdscitronbi, mysksmalbi, blåklockshumla, småcitronbi, fibblesmalbi, mursmalbi, hedsmalbi, stäppbandbi, småblodbi, ljungsandbi, väggsidenbi, guldsandbi, ängstapetserarbi, småfibblebi, storblodbi, bandsandbi, ängssmalbi

Några växter som blommar i augusti

Anisört/anisisop, axveronika, backtimjan, bergklint, blåklint, blåklockor, bolltistel, brunört, buddleja, fetknopp, fibblor, fingerborgsblomma, fänrikshjärtan, getväppling, gurkört, gyllenlack, honungsfacelia, höstanemon, höstaster, isop, kantnepeta, kaprifol, kovall, kransveronika, kungsmynta, kärleksört, lavendel, ljung, mjölke/rallarros, nävor, prästkrage, rosenstav, rosor, röd solhatt, rödblära, rödklöver, rödplister, stjärnflocka, stockros, stormhatt, stäppsalvia, svartkämpar, såpnejlika, trift, trädgårdsnejlika, trädgårdssolbrud, väddar, väddklint, ögontröst.

Stor blåklocka är en klassisk torparväxt.

Sandbi

Mindre guldvinge på ljung.

Stockrosor börjar blomma tidigare under sommaren men fortsätter göra så länge. Bin som besöker dess blommor blir helt pudrade av pollen vilket kan se lustigt ut. Stockrosor finns i en mängd färger och varianter, men undvik som vanligt de som har fyllda blommor då bina inte kommer åt dessa. Stockros är för övrigt ännu en klassisk torparväxt och förökas enkelt från frön. Har du inga stockrosor så plocka på dig fröer från dem när du ser dem, de hittas enkelt längs gator inne i städer, som i de äldre kvarteren i Lund.

 

I augusti börjar olika senblommande astrar att blomma. Det finns flera ganska lika arter att skaffa i handeln, jag har börjat sätta flera ihop som börjar blomma vid olika tidpunkter. Tanken är att ha blommande astrar från augusti in i åtminstone oktober.

 

Om du odlar grönsaker kanske du i augusti skördat något och har plats över i trädgårdslandet? Så då in exempelvis gurkört, honungsfacelia eller blodklöver. Med lite tur så hinner de blomma och efteråt kan du gröngödsla med dem där de står. Olika sorters klöver och honungsfacelia är mycket bra biväxter, gurkört kanske den allra bästa. Åtminstone visar olika studier att ingen annan växt fyller på sina förråd lika snabbt igen efter att ett bi besökt dess blommor. Gurkörten är ettårig men om den trivs fröar den av sig och återkommer. Åtminstone ska det vara så, själv misslyckades jag med sådden förra året men gör ett nytt försök i år, med bättre förutsättningar.

Humlor kan inte motstå stockros, här en mörk jordhumla.

Under augusti och september är det inte för sent att direktså, i flera fall är det till och med bättre att så nu än under våren. Ska du etablera en ny äng rekommenderas det att göra det nu eller i september. Ängsväxter har bättre förutsättningar nu eftersom det är fuktigare än på våren. Resultatet ska bli små bladrosetter som står sig över vintern vilka sedan när våren kommer har ett försprång jämfört med vårgroende plantor.

 

Har du gott om krukor eller andra behållare med plantor som nu börjar tappa sin geist? Har du dessutom en slant över kan du köpa växter som alunrot, gyllenlack och kärleksört. Dessa blommar länge, gynnar bin och är väldigt fina i urnor av olika slag. De går förstås fint att plantera direkt också, men med dem i urnor av olika slag kan jag placera dem där det för stunden är tomt.

 

Missade du att göra det i juli kan du även nu dela irisar, lungört, vivor och en del andra perenner.

Åkersnylthumla på röd solhatt.

Sandbi

En något sliten åkerhumla på trädgårdsnejlika.